ترمیم حقوق و تفاوت تطبیق سال ۹۷ و ۹۸ در بودجه سال ۱۴۰۴
ترمیم حقوق و تفاوت تطبیق سال ۹۷ و ۹۸ در بودجه سال ۱۴۰۴
نویسنده: رسول رضایی
مجله اداریها– بر اساس جزء ۳ بند (الف) ماده ۱۲ لایحه قانون بودجه سال ۱۴۰۴ (که مورد تایید کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴ قرار گرفته)، اینگونه مقرر شده است:
حکم تعیین تکلیف ترمیم حقوق و تفاوت تطبیق سال ۹۷ و ۹۸:
«مبنای تعیین حقوق ثابت و اقلام مشابه آن در سایر نظامهای پرداخت صرفاً موارد مندرج در مواد (۷۶) و (۷۷) قانون مدیریت خدمات کشوری است، سازمان اداری و استخدمی کشور مکلف است بر مصادیق اعمال شده نظارت و موارد مغایر را به مراجع ذیربط گزارش دهد، مابه التفاوت ناشی از اعمال مغایرت با این بند که قبل از تصویب این قانون اعمال شده، به عنوان تفاوت تطبیق در احکام کارگزینی درج و در سنوات آتی از محل افزایشهای قانونی بعدی مستهلک میشود.»
بر اساس حکم این جزء، مواردی از جمله «بندهای دوقلو» و مقوله «ترمیم حقوق» تعیین تکلیف شده است.
تکلیف بندهای دوقلو در سال ۱۴۰۴
بندهای دوقلو عبارتند از: تفاوت تطبیقهای موضوع تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور و بند (الف) جزء (۱) بند (ی) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور برای کارمندان شاغل در سالهای مذکور به موجب بند (۷) تصویبنامه شماره ۸۷۲۴/ت۵۶۴۸۵هـ مورخ ۳۱/۰۱/۱۳۹۸ هیئت وزیران در محاسبه اقلام پرداختی که حقوق ثابت مبنای محاسبه آنها میباشد نظیر فوقالعاده ویژه، اضافه کار ساعتی، پاداش پایان خدمت و غیره احتساب خواهد شد.
پیش از این نیز، شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی طی بخشنامه شماره ۸۰۶۷۵ مورخ ۲۴/۰۷/۱۴۰۲ (با اصلاحیه بخشنامه شماره ۸۰۴۸۸ مورخ ۲۴/۰۷/۱۴۰۲) سازمان اداری و استخدامی کشور، با یک تفسیر خلاف تصویبنامه بالا این بندها را جزو «مزایای مستمر» دانسته بود. بنابراین، میتوان بهنوعی این مصوبه مجلس را برای قانونی کردن این نظریه قلمداد کرد.
بیشتر ببینید: دستورالعمل تعاریف و نحوه محاسبه مؤلفههای پرداخت حقوق و مزایا در قانون مدیریت خدمات کشوری
بر اساس متن فوق، در سال آتی تاثیر بندهای دوقلو به عنوان «حقوق ثابت» یا عناوین مشابه در سایر نظامهای پرداخت (مثلاً «حقوق مبنا» در قانون نظام همانگ پرداخت) بر روی سایر اقلام از جمله «فوقالعاده بدی آب و هوا و مناطق کمتر توسعهیافته» یا «حق جذب» برداشته میشود و در صورتی که در دستگاهی چنین تأثیری برای این بندها قائل شده باشد و مبلغی به احکام کارگزینی یا قراردادها اضافه شده باشد، این مبلغ اضافه به عنوان تفاوت تطبیق در نظر گرفته شده و با افزایشهای بعدی مستهلک خواهد شد.
نکته: با توجه به مصوبه شورای توسعه که در بالا آورده شد و همچین، کسر حق بیمه از بندهای دوقلو، این بندها جزو «مزایای مستمر» هستند.
تکلیف «ترمیم حقوق» در سال ۱۴۰۴
به گزارش مجله اداریها، مطابق با رأی دیوان عدالت اداری و همچنین مصوبه شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ابلاغی طی بخشنامه شماره ۸۰۶۷۵ مورخ ۲۴/۰۷/۱۴۰۲ (با اصلاحیه بخشنامه شماره ۸۰۴۸۸ مورخ ۲۴/۰۷/۱۴۰۲) سازمان اداری و استخدامی کشور، «ترمیم حقوق» ماهیت «مزایای مستمر» را دارد.
معالوصف در برخی دستگاههای مشمول سایر نظامهای پرداخت از جمله نظام هماهنگ پرداخت کارکنان، با قائل شدن ماهیت «حقوق مبنا» برای ترمیم حقوق آن را در بسیاری از اقلام مندرج در حکم کارگزینی اثر دادهاند؛ که این مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه برای پایان دادن به این تفسیر است.
بدیهی است، بر طبق قسمت اخیر این بند، افزایشهای قبلی در سال ۱۴۰۴ به صورت بدون تغییر به نسبت سال جاری به عنوان «تفاوت تطبیق» پرداخت میشود و با افزایشهای بعدی مستهلک خواهد شد.
همچنین، به موجب گزارشهای تایید نشده، سران قوا مصوب کرده بودند که تاثیر ترمیم حقوق در سایر اقلام متوقف و اثر احتمالی قبلی از ابتدای سال ۱۴۰۴ به تفاوت تطبیق تبدیل و با ارتقاهای بعدی مستهلک شود.
با توجه به مراتب بالا، (بدون در نظر گرفتن اخبار مربوط به مصوبه سران قوا و حذف هر گونه تأثیر از آن)، اگر بر اساس رویه قبلی و نظر پیشین دیوان عدالت اداری اقدام شود، تأثیر ترمیم حقوق بهعنوان «مزایای مستمر» بهویژه برای نظام هماهنگ پرداخت و موارد مشابه بسیار محدود خواهد شد.
بیشتر ببینید: مصوبات کمیسیون تلفیق در خصوص لایحه قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (بخش اول)
با این مصوبات ضد و نقیض گند زدید به سیستم حقوق و دستمزد، توقع افزایش راندمان و کارایی رو هم دارید
ای که گفتی یعنی چه ؟؟؟