
بخشنامه رفاهیات، امور معیشتی و تکریم کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
بخشنامه رفاهیات، امور معیشتی و تکریم کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
روسای محترم دانشگاهها دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور
با سلام و تحیت؛
سرمایه انسانی به عنوان مهمترین رکن توسعه، نقش مؤثری در تولید ثروت به ویژه در کشورهای توسعه یافته ایفا مینماید. این سرمایه ارزشمند بدون تردید میتواند با ارتقای بهرهوری و کارآمدی نظام اداری، موجبات رضایتمندی جامعه هدف را نیز فراهم آورد. از این رو توجه به امور معیشتی، رفاهی و تکریم کارکنان میبایست از مهمترین رویکردهای دانشگاهها و از مأموریتهای اساسی معاونت توسعه مدیریت و منابع تلقی گردد؛ هر چند به نظر میرسد در گذر زمان به دلایل مختلف از جمله محدودیتهای اعتباری، توجه به حوزه رفاه و معیشت کارکنان رو به کاهش نهاده است.
در همین راستا، موارد زیر به عنوان برنامهها و رویکردهای اصلی این معاونت که مسئولیت منابع انسانی را عهدهدار میباشد؛ ابلاغ میگردد و انتظار میرود در کلیه دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی و واحدهای تابعه مورد توجه جدی قرار گیرد:
۱) عملیاتی نمودن مواد ۲۹ و ۳۰ دستورالعمل میزان و نحوه پرداخت مزایای غیرمستمر امور رفاهی کارکنان، موضوع تبصره ماده ۶۰ آییننامه اداری و استخدامی اعضای غیر هیات علمی و تبصره ماده ۵۹ آییننامه اداری و استخدامی اعضای هیات علمی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی و ضرورت تأمین بخشی از اعتبارات خدمات رفاهی از محل درآمدهای اختصاصی. در همین راستا اصلح است اعتبار ابلاغی از سوی ستاد وزارتخانه که به عنوان کمک و معادل ۳۰ درصد جذب منابع مالی توسط دانشگاهها و دانشکدهها از محل منابع توازن منطقهای و مسئولیتهای اجتماعی صورت میپذیرد، نیز در حوزه خدمات رفاهی هزینه گردد.
۲) پیگیری اجرای ماده ۷ ضوابط بودجه تفصیلی سال ۱۴۰۴ دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی (نامه شماره ۱۰۰/۱۲۳۹ مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۲۱) که از سوی مقام عالی وزارت در خصوص پرداخت ترمیم حقوق کارکنان ابلاغ گردیده است، مجددا مورد تاکید قرار میگیرد. بدیهی است معوقات ترمیم حقوق در سال ۱۴۰۳ میبایست از محل ۸۰ همت (موضوع بند ج تبصره ۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۴) تامین و پرداخت گردد.
۳) برنامهریزی و پیشبینیهای لازم به منظور پرداخت مطالبات کارکنان معزز نظیر کارانه، اضافه کار از محل ۸۰ همت (موضوع بند ج تبصره ۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۴) به محض تخصیص از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور.
۴) پرداخت کمکهای رفاهی به کارکنان مطابق با ضوابط اجرایی بودجه و مفاد دستورالعمل میزان و نحوه پرداخت مزایای غیرمستمر امور رفاهی کارکنان، موضوع تبصره ماده ۶۰ آییننامه اداری و استخدامی اعضای غیر هیات علمی و تبصره ماده ۵۹ آییننامه اداری و استخدامی اعضای هیات علمی و همچنین مناسبتهای ملی و مذهبی، همراه با برگزاری آیینهای گرامیداشت مناسبتهای مرتبط با حوزه سلامت.
۵) پیگیری ارائه تسهیلات بانکی مناسب از طریق انعقاد تفاهم نامه با بانکهای عامل در سطح استان به صورت مستقل و یا در چارچوب تفاهم نامه ستاد وزارت که به زودی ابلاغ خواهد شد.
۶) پیگیری تأمین مسکن کارکنان با اولویت قانون جوانی جمعیت، قانون جهش تولید مسکن و با بهره گیری از کلیه ظرفیتهای قانونی موجود.
۷) ارتقاء کارآمدی پوشش بیمه تکمیلی با مشارکت کارکنان به گونهای که نیازهای درمانی و بهداشتی ایشان با کیفیت مطلوب و حداقل هزینه تأمین گردد. در این راستا، در صورت موافقت هیأت امنا و رعایت ضوابط، امکان کاهش یا حذف فرانشیز در بیمارستانهای دولتی و حتیالامکان بیمارستانهای خصوصی فراهم گردد.
۸) اختصاص سبد کالا برای تأمین بخشی از نیازهای معیشتی همکاران (مواد غذایی، پروتئینی و…) متناسب با اعتبارات هر دانشگاه/ دانشکده.
۹) برنامهریزی لازم برای برگزاری سفرهای سیاحتی و زیارتی کارکنان با هدف تقویت روحیه، افزایش نشاط، آرامش فکری ایشان که نتیجه ذاتی آن، ارتقای کیفیت خدماترسانی به شهروندان عزیز خواهد بود.
۱۰) تقویت و توسعه برنامهها و فعالیتهای ورزشی و تربیت بدنی و برگزاری مسابقات ورزشی در سطح شهرستان و استان و مشارکت فعال در المپیادهای ورزشی کارکنان وزارت متبوع با هدف تقویت نشاط ارتقاء سلامت جسمی و روحی ایشان.
۱۱) ضرورت توجه همهجانبه به سلامت کارکنان در چارچوب بسته خدمات پایه سلامت کارکنان و اجرای طرح «همکار سالم» با انجام آزمایشات و معاینات دورهای عمومی و تخصصی ایجاد پرونده سلامت الکترونیک و ارائه خدمات درمانی و بهداشتی با کیفیت در سراسر کشور
۱۲) اختصاص بخشی از خدمات و امکانات رفاهی یاد شده در چارچوب قوانین و مقررات به بازنشستگان محترم در قالب برگزاری جشنهای اختصاصی سفرهای کوتاه مدت و چند روزه اختصاص بخشی از ظرفیت مهمانسراها و بازدیدهای منطقهای و سایر برنامههای فرهنگی متناسب با شرایط ایشان
۱۳) برگزاری سفرها و اردوهای راهیان نور با حضور کارکنان و خانواده های آنان به منظور زنده نگه داشتن خاطرات و رشادتهای ایثارگران و رزمندگان دوران دفاع مقدس.
۱۴) بازسازی و نوسازی مراکز فرهنگی، آموزشی و ورزشی دانشگاهها و ایجاد چنین مراکزی در استانهایی که ضرورت آن توسط مراجع ذی صلاح ستادی تأیید گردد؛ بهگونهای که حداقل در هر کلان منطقه، این امکانات به ویژه در استانهای دارای ظرفیتهای گردشگری و زیارتی مهیا شود.
۱۵) تقویت تعاملات بین دانشگاهی در راستای بهره مندی کلیه کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی از ظرفیت های اقامتی و گردشگری موجود در دیگر دانشگاه ها با بهره گیری از سامانه جامع رزرو میهمانسراهای دانشگاههای علوم پزشکی کشور
۱۶) ضرورت توجه به مقوله پاسخگویی و شفاف سازی تصمیمات از طریق برگزاری جلسات فصلی و منظم جهت پاسخگویی به سوالات همکاران و تبیین برنامهها و اقدامات انجام شده.
شایان ذکر است در جهت تحقق هر چه مطلوبتر موارد اشاره شده و نیز به منظور پیگیری و عملیاتی نمودن موضوعات رفاهی و ورزشی کارکنان و اعضای محترم هیات علمی، ضروری است نسبت به تشکیل و فعال سازی کمیته ساماندهی امور رفاهی دانشگاها و دانشکدههای علوم پزشکی (موضوع بخشنامه شماره ۲۰۸/۵۴۳۸ مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۱۲) با حضور مدیران و صاحب نظران، اقدام گردد. همچنین ستاد وزارت متبوع علیرغم محدودیتهای اعتباری و نیز استقلال مالی دانشگاهها و دانشکدهها و مستقل بودن ردیفهای بودجهای آنها تلاش مینماید تا بخشی از نیازهای اعتباری دانشگاهها و دانشکدهها که مراتب فوق را فعالانه و به صورت موثر پیگیری و عملیاتی مینمایند، تامین و پرداخت نماید.
بر این اساس، معاونین محترم توسعه مدیریت و منابع دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی موظفند در پایان هر فصل گزارش عملکرد اجرای این شیوه نامه را به اداره کل امور پشتیبانی و رفاهی وزارت بهداشت ارسال نمایند. مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل بر عهده ریاست محترم دانشگاه دانشکده معاونت توسعه مدیریت و منابع آنان خواهد بود.
امید است با اجرای این برنامهها گامهای موثری در جهت ارتقا کیفیت زندگی کاری و افزایش رضایت شغلی همکاران خدوم و گرانقدر نظام سلامت برداشته شود.
طاهر موهبتی- معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی