سؤالات آزمون های استخدامی

سؤالات استخدامی قانون کار (سال ۱۴۰۳)

سؤالات استخدامی قانون کار (سال ۱۴۰۳)

مجله اداری‌ها- با برگزاری آزمون استخدامی سازمان تأمین اجتماعی در تاریخ ۳۱ فروردین‌ماه ۱۴۰۳، “سؤالات استخدامی قانون کار” منتشر شد.

سایر سؤالات این آزمون و آزمون‌های مشابه را در مجموعه “سؤالات آزمون‌های استخدامی” مشاهده کنید.

سؤالات استخدامی قانون کار

بیشتر ببینید: متن کامل قانون کار جمهوری اسلامی ایران

۱۲۶- در داروخانه‌ای فقط صاحب داروخانه و همسر و دو فرزندشان کار می‌کنند و مزد همسر و فرزندان توسط صاحب داروخانه پرداخت می‌شود. در این زمینه، شمول یا عدم شمول قانون کار بر رابطه صاحب داروخانه و همسر و فرزندان چگونه است؟

الف) چون داروخانه خارج از منزل مسکونی قرار دارد، کارگاه خانوادگی محسوب نشده و مشمول قانون کار قرار می‌گیرد.

ب) نظر به اینکه در داروخانه فقط صاحب داروخانه و همسر و فرزندان وی شاغل میاشند، ه این لحاظ کارگاه خانوادگی محسوب و شمول قانون کار بر رابطه بین انان موضوعیت پیدا نمی‌کند.

ج) از آنجا که صاحب داروخانه همسر و فرزندان خود را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه نموده است، رابطه بین انان از نوع رابطه کارگری و کارفرمایی مشمول قانون کار استنباط می گردد.

د) رابطه صاحب کار و همسر در شمول قانون کار نبوده و صرفاً رابطه بین صاحب داروخانه و فرزندان مشمول قانون کار است.

۱۳۷- چنانچه کارگر و کارفرما در قرارداد کار برابر توافق بعمل آمده مدتی را به عنوان دوره آزمایشی کار که حداکثر مدت آن برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و رای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ما می باشد تعیین نماید. در این صورت، قطع رابطه کار در دوره آزمایشی به چه نحوی  امکان پذیر خواهد بود؟

الف) با توجه به اینکه قرارداد کار از جمله عقد لازم است، پیش بینی دوره آزمایشی در قرارداد کار به دلیل قابلیت فسخ آن مخالفت با قانون پیدا می کند.

ب) امکان قطع رابطه در دوره آزمایشی … فسخ قرار داد کار می گردد، صرفاً از اختیارات کارگر خواهد بود.

ج) حق قطع رابطه در دوره آزمایشی کار … کار می‌باشد، فقط از اختیارات کارفرماست.

د) هر یک از طرفین قرارداد کار حق قطع رابطه در دوره آزمایشی …. اخطار قبلی و بدون اینکه الزام به پرداخت خسارت داشته باشد را خواهند داشت که با قطع رابطه در دوره آزمایشی …. قرارداد کار منعقده بین آنان نیز فسخ می گردد.

۱۲۸- برابر تبصره یک ماده ۱۳ قانون کارف مطالبات کارگر، جزء دیون ممتازه بوده و …. موظف می‌باشند بدهی پیمانکاران به کارگران را برابر رأی مراجع قانونی از محل مطالات پیمانکار من جمله ضمانت حسن انجام کار پرداخت نمایند. منظور از مراجع قانونی در تبصره ماده قانونی مذکور کدام مراجع می‌باشند؟

الف) شعب بدوی و تجدیدنظر پیش بینی شده در قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مراجع قانونی تبصره یک ماده ۱۳ قانون کار را تشکیل می دهند.

ب) منظور از مراجع قانونی مقرر در تبصره یک ماده ۱۳ قانون کار، هیأت‌های تشخیص و حق اختلاف موضوع فصل نهم این قانون می‌باشد. توضیح اینکه، در اجرای تبصره یک ماده ۱۳ قانون دادخواست کارگران به طرفیت پیمانکار در مراجع حل اختلاف مورد رسیدگی قرار گرفته و ارای قطعی صادره از طریق اجرای احکام دادگستری بر علیه مقاطعه دهنده به مورد اجرا گذاشته می شود.

ج) مقصود از مراجع قانونی مذکور در تبصره یک ماده ۱۳ قانون کار، شوراهای حل اختلاف دادگستری هستند که بر اساس قانون شوراهای حل اختلاف به این قبیل دعاوی رسیدگی و صدور رأی می‌کنند.

د) شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی کارگری و یا نماینده قانونی کارگران در کارگاه‌ها، مراجع قانونی موضوع تبصره یک ماده ۱۳ قانون را تشکیل می‌دهند.

۱۲۹- آیا با وجود انعقاد قرارداد کار، چنانچه کارفرما قبل از شروع به کار اقدام به فسخ قرارداد نماید، فرد می‌تواند مراتب را از طریق مراجع حل اختلاف پیگیری و در این مراجع طرح دعوی نماید؟

الف) صرف انعقاد قرارداد کار، رابطه طرفین مشمول قانون کار قرار گرفته و فسخ قرارداد قبل از شروع به کار نیز قابل پیگیری و رسیدگی در مراجع حل اختلاف است.

ب) به جهت عدم شروع به کار، مراجع حل اختلاف فقط میتوانند درباره الزام کارفرما به پرداخت حقوق کارگر برای طول مدت قرارداد، صدور رأی نمایند.

ج) هیأت‌های تشخیص و حل اختلاف می‌توانند کارفرما را ملزم به اجرای قرارداد کار در رأی صادره نمایند.

د) به دلیل عدم شروع به کار طرف قرارداد با کارفرما و تحقق نیافتن رابطه کارگری و کارفرمایی و در نتیجه عدم شمول قانون کار بر این رابطه، دعاوی بین طرفین قابل طرح و رسیدگی در مراجع حل اختلاف قانون کار نخواهد بود.

۱۳۰- بر اساس قانون کار، تعلیق به منظور توقف موقت تعهدات کارگر و کارفرما به دلیل بروز سوانح می‌باشد. تعلیق صرفاً قرارداد کار دائم را شامل می‌شود یا به دیگر قراردادهای کار نیز شمول پیدا می‌کنند؟

الف) موضوع تعلیق و مصادیق و آثار مترتب بر آن، اختصاص به نوعی خاص از قرارداد کار نداشته و انواع قراردادهای کار، اعم از موقت، انجام کار معین و دائم را شامل می‌شود.

ب) مقررات مربوط به تعلیق تنها ناظر بر قرارداد کار دایم می‌باشد و به دیگر قراردادهای کار تسری پیدا نمی‌کند.

ج) شمول تعلیق به قراردادهای کار با مدت موقت منوط به ذکر آن در قرارداد کار خواهد بود.

د) با توجه به آثاری که تعلیق دارد، تسری آن به قرارداد انجام کار معین موضوعیت پیدا نمی کند.

۱۳۱- نحوه محاسبه مزایای پایان کار یا سنوات خدمت کارگرانی که مزد خود را به صورت ساعتی یا کارمزدی و یا کارمزد ساعتی دریافت می‌دارند و پرداختی به آنان در ماه‌های مختلف متفاوت است، چگونه انجام می‌شود؟

الف) آخرین مزد دریافتی آنان در آخرین ماه کارکرد، ملاک محاسبه سنوات خدمت قرار می‌گیرد.

ب) حق السعی پرداختی در آخرین ماه اشتغال در کارگاه مبنای محاسبه مزایای پایان کار خواهد بود.

ج) میانگین دریافتی‌های کارگر در یک سال آخر خدمت، ملاک محاسبه مزایای پایان کار می‌باشند.

د) مأخذ محاسبه سنوات خدمت کارگران مشمول نظام مزد ساعتی، کارمزد و کارمزد ساعتی میانگین مجموع پرداختی‌ها در آخرین ۹۰ روز کارکرد آنان خواهد بود.

۱۳۲- در قانون کار، ساعت کار چگونه تعریف می‌شود و در این رابطه آیا ساعت صرف غذا در کارگاه و ایاب و ذهاب جزء ساعت کار کارگران محسوب می‌گردد؟

الف) زمانی که کارگران در محل کار نهار و یا شام صرف می‌کنند و نیز ایاب و ذهاب جزء ساعت کار به حساب می‌آید.

ب) ساعت کار مدت زمانی است که کارگر، نیرو یا وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار می‌دهد به این لحاظ ساعت صرف غذا و ایاب و ذهاب جزء ساعت کار منظور نمی‌گردد.

ج) منظور از ساعت کار، مجموع مدت زمان انجام کار و ادای فریضه نماز و ایام استراحت و صرف غذا خواهد بود.

د) به استثنای ایاب و ذهاب، سایر موارد از قبیل ایام صرف غذا و استراحت جزء ساعت کار محسوب می‌شود.

۱۳۳- کارگری با طرح دادخواست، مدعی است که کارفرما در محاسبه مزایای پایان کار وی بعد از بازنشستگی، فوق العاده نوبت کاری را منظور نکرده است. در این رابطه کدام جمله صحیح است؟

الف) چون فوق العاده نوبت کاری جزء حق السعی می‌باشد، به این لحاظ در محاسبه پاداش بازنشستگی نیز به حساب می‌آید.

ب) فوق‌العاده نوبت‌کاری از اجزاء مزد است به این جهت مؤثر در محاسبه پاداش بازنشستگی می‌باشد.

ج) اگر چه فوق العاده های مربوط به نوبت کاری جزء حق السعلی است اما مبنای محاسبه پاداش بازنشستگی یا سنوات خدمت، مزد ثابت یا مبنای ماهانه می‌باشد از این جهت فوق العاده نوبت کاری در محاسبه پاداش بازنشستگی منظور نمی‌گردد.

د) از آنجا که فوق العاده نوبت کاری به تبع شغل و کار تأدیه می گردد، بنابراین در محاسبه مزایای پایان کار از جمله پاداش بازنشستگی لحاظ خواهد شد.

۱۳۴- در صورت بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما در زمینه تاریخ استفاده از مرخصی، نظر کدام مرجع لازم الاجرا است؟

الف) هیأت‌های تشخیص و حل اختلاف موضوع فصل نهم قانون کار

ب) شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی کارگری و یا نماینده قانونی کارگران

ج) اداره کل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

د) اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل

۱۳۵– توافق کارگر و کارفرما مبنی بر اشتغال به کار در روز جمعه بدون تعطیل یک روز معین دیگری در هفته چه حکمی دارد؟

الف) در صورت پرداخت فوق العاده کار در روز جمعه منع قانونی نخواهد داشت.

ب) ناظر بر کارگاه‌های بالای ده نفر کارگر می‌باشد و به واحدهای زیر ده نفر کارگر شمول ندارد.

ج) در قراردادهای کار با مدت موقت، اشتغال در روز جمعه بدون تعطیل یک روز دیگری از هفته مغایرت قانونی ندارد.

د) اگر چه با موافقت کارگران همراه باشد فاقد وجاهت قانونی است و برخلاف نص صریح تبصره یک ماده ۶۲ قانون کار که تعطیل یک روز در هفته را اجباری قرار داده است، خواهد بود.

منابع مرتبط پیشنهادی:

مشاهده

مشاهده

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا